Ana SayfaRomanŞeylerin Masumiyeti

Şeylerin Masumiyeti

Şeylerin Masumiyeti – Orhan Pamuk

Tür:Roman
Yazar:Orhan Pamuk
Yayınlanma Tarihi:2012
Yayınevi:İletişim Yayıncılık
Karakterler

Bu kitapta ana karakter yazarın kendisidir. Yazar başından geçenleri ve gerçek yaşanmışlıkları ele alır. Aynı zamanda farklı bir görüş açısını okuyucularına sunar. Bu bağlamda ana karakterin yazar olması, okuyucuya onun gözünden bakma ve onun düşündüğü gibi düşünme fırsatı tanır.

Konusu

Kitabın konusunu genel olarak Orhan Pamuk’un masumiyet müzesi içerisindeki eşyalar üzerinden İstanbul’u ve kendisini anlatması ile gelişmektedir. Kitap içerisinde birçok farklı eşyaya ve anıya değinmektedir. Bunların içerisinde eksi İstanbul taksileri de yer almaktadır, kalabalık aile fotoğrafları da. Kitapta genel olarak Orhan Pamuk’un hayatına değinilmektedir. Eşyaların sahip olduğu masumiyet onun gözünden benzersiz bir şekilde ele alınmaktadır.

Şeylerin Masumiyeti Özeti

Kitabın içerisinde her biri özenle seçilmiş resimler ve fotoğraflar yer almaktadır. Orhan Pamuk bu kitap içerisinde Masumiyet Müzesi’nde bulunan eşyalardan yola çıkarak hem İstanbul’u hem de kendi hayatını anlatmaktadır. Eski İstanbul içerisinde yaşanan hayatlar, terziler, gazinolar, sinemalar ve çok daha fazlası detaylıca işlenmektedir. Aynı zamanda boğaz ve yalı kültürleri, kahvelerde kağıt oynama alışkanlıkları ve çok daha fazlasına uzanmaktadır. Kitap Orhan Pamuk’un tam on beş yıl içerisinde kurduğu ilginç müzenin hem hikayesi hem de kataloğu niteliğini de taşımaktadır. Manzaraların, eşyaların ve günlük hayattın tuhaf yönleri çarpıcı bir şekilde işlenmektedir. Birbirinden çeşitli hikayelerin bulunduğu kitabın içerisinde yer alan Son Osmanlı Şehzadesinin Hikayesi adlı hikayede yazar kendi ağzından şunları anlatmaktadır;

Romanın ve müze kurma fikrinin ilk olarak 1982 yılında bir aile toplantısında aklına geldiğini söylemektedir. Yemekte tanıştığı son şehzade Al Vasıb Efendi’den sonra aklında bu fikir oluşmuştur. Osmanlı Padişahı beşinci Murat’ın küçük tosunu olan şehzadenin, saltanat süre ve Osmanlı Hanedanı Türkiye’de ve iktidarda olsaydı o yıllarda tahtta olması gerektiğinden söz etmektedir. Yazarın söylediklerine göre Türkiye’ye dönmeye yeni izin alabilmiş ve seksen yaşlarında olan bu adamın derdi ne taht nede siyasi iktidardır. Şehzade yalnızca Türkiye’de sürekli olarak kalabilmek istiyordu. Yine yazarın söylediklerine göre şehzade İskenderiye’de yaşıyor, yazlarını Portekiz’de geçiriyordu. Aynı zamanda şehzade yazara İran Şahı Rıza Pehlevi’nin ilk karısı Fevziye ile neden ayrıldığını da yazara anlatmıştır. Şehzadenin günümüzdeki en büyük derdi parasızlık olmuştu. Yazar bu bilgilere ölümünden sonra oğlu Osman Osmanoğlu tarafından düzenlenen kitaplardan edinmiştir. Yazarın belirttiklerine göre şehzade geçinebilmek için uzun yıllar İskenderiye’de Antonidais Saray ve Müzesi’nde önce bilet kontrolcüsü olarak daha sonrasında ise müdür olarak görev yapmıştır ve bunları hatıratlarında gurla dile getirmektedir. Aile sofrasında yazarın meraklı sorularının üzerine seksen yaşındaki şehzade Kral Faruk hakkında da birçok farklı bilgiyi yaza ile paylaşmıştır. Yazar şehzadeye birçok farklı soru sormuş ve her birinin cevabını da şaşkın ve meraklı bir şekilde dinlemiştir.

Kısa Bilgiler
  • Orhan Pamuk’un en popüler olan kitaplarından bir tanesidir.
  • Okuyucunun fazlası ile ilgisini çekmeyi başarmış ve okuyucuya farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır.
  • Toplamda 160 sayfadan oluşan kısa bir kitap olarak nitelendirilse de içerisinde barındırdıkları ile okuyucuyu şaşırtmaktadır.
  • Gerçek yaşanmışlıkların söz konusu olduğu kitap, insanı hem geçmişe götürmekte hem de Orhan Pamuk’un hayatını daha iyi anlamayı sağlamaktadır.
  • Kitap okurlarının karşısına her biri yaşanmış birbirinden ilginç konular ile çıkmaktadır. Kitabın hemen her okuyucu tarafından olumlu bir etki ile karşılaşması, insanları bu kitabı okuma konusunda daha da fazla motive etmektedir.
  • Kitabı okuyanlar aslında sıradan hayatlarının içerisindeki tuhaf ve göz kamaştırıcı şeylerin ayrıntılarını keşfedebilmektedir.
  • Orhan Pamuk bu kitabı Masumiyet Müzesi’nden yola çıkarak hazırlamıştır.

Şeylerin Masumiyeti – Kitap Açıklaması

Özenle seçilmiş resim ve fotoğraflarla dolu bu kitapta, Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’ndeki eşyalar üzerinden İstanbul’u ve kendi hayatını anlatmaya devam ediyor…

Eski İstanbul taksilerinden kalabalık aile fotoğraflarına, ev ev gezen terzilerden gazino-sinema çevrelerine, Boğaz ve yalı kültüründen çay içmeye ve kahvede oturup kâğıt oynama alışkanlıklarına uzanan kitap, aynı zamanda Pamuk’un on beş yılda kurduğu ilginç müzenin hem hikâyesi hem de kataloğu.

Pamuk, Masumiyet Müzesi’nden yola çıkarak hazırladığı bu yaratıcı kitapta, eşyaların, manzaraların, gündelik hayatımızın tuhaf, göz kamaştırıcı ve sıradan ayrıntılarında yeni anlamlar keşfediyor.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
3,968TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular