Ana SayfaRomanKavak Yelleri

Kavak Yelleri

Kavak Yelleri – Reşat Nuri Güntekin

Tür:Roman
Yazar:Reşat Nuri Güntekin
Yayınlanma Tarihi:1961
Yayınevi:İnkılap Kitabevi
Karakterler

Doktor Sabri Bey: Okulu bitirdikten hemen sonra Anadolu’ya çalışmaya gelmiştir. Son derece idealist bir cumhuriyet doktorudur. Yaşadığı kasabada herkesin yardımına koşmaktadır. 25 senedir hizmet ettiği kasaba ile bütünleşmiştir.

Celile: Doktor Sabri Bey’in karısıdır. Sabri Bey ile on yıl evli kalır ancak daha sonrasında kanserden dolayı vefat eder.

Cemile: Doktor Sabri Bey’in kızıdır. Babası istememesine rağmen Andelip Hanım’ın oğku Cemil ile evlenir.

Eczacı Hacı Müslim Bey: Karayamuklar ailesinden Celile’nin babasıdır. Aynı zamanda da Doktor Sabri’nin kayınpederidir. Müzik ve şiire fazlası ile ilgi duymakta, entelektüel bir adamdır.

Müftü: Şeyh Said olayında idam edilmekten son anda kurtulmuştur. Bu korku her zaman içerisinde yer almaktadır.

Konusu

Kavak Yelleri Romanı hayatını bu ülkeye ve insanlarına adayan idealist bir doktorun Anadolu’da bulunan küçük bir kasabada vatansever duygular ile yurduna hizmet etmesini konu edinmektedir. Zaman içerisinde kendisi de halkın bir parçası haline dönüşmektedir.

Kavak Yelleri Özeti

Doktor Sabri, idealist duygular ile Anadolu’ya gelmiştir. Hayatının 17 yılını da bu topraklarda geçirecektir. Doktor Sabri bu kasabada bulunan hastalara bakmaktadır. Köyün müftüsü ile yakın arkadaş olmuştur. Kasabanın Belediye Gazinosu’na da sıklıkla uğramaktadır. Son derece idealist bir hekimdir. Her zaman Anadolu halkına yardım etmek ve dertlerine şifre almak amacındadır. Bu nedenle herkesin yardımına koşmaya çalışmakta ve her zaman sorunları çözmeye çalışmaktadır. Fakir fukaraya yardım eden biri olarak hayatına devam etmektedir. Her zaman idealleri doğrultusunda bu kasabada kalmaya devem etmektedir. Kasabaya geldiği ilk yıllarda hemen geri gitmeyi düşünmüştür.

İlk zamanlar sadece Müftü ile arkadaşlık yaparken daha sonraları Hacı Müslim Bey ile de anlaşmaya başlamıştır. Doktorun vakit geçirdiği diğer bir yer ise kasabanın belli başı insanlarının geldiği Müslim Bey’in eczanesidir. Eczanede kasaba ile ilgili her şey konuşulmaktadır. Andelip adındaki bir kız Doktor Sabri ile evlenmek istemektedir. Fakat Doktor Sabri, tedavi etmek için evlerine gittiği Hacı Müslim’in kızı Celile’ye aşık olmuştur. Hacı Müslim’de bu evliliği istemektedir. Diğer farklı hasta yakınlarının da araya girmesi ile Sabri ile Celile evlenir. Doktor Sabri’nin hayatı evliliğinden sonra düzelmiştir. Ancak onuncu yılından sonra Celile kanserden ölmüştür. Karısının ölmesinden sonra Kızı Cemile’yi Üç dulların Karasekili Köyünde bulunan çiftliğe göndermiştir.

Doktor Sabri İstanbul’a gitmek için hazırlanırken kızı Cemile’de hastalanır. Kasabada bulunan birçok insan da kızını Sabri’ye vermek istemektedir. Ancak Sabri kimse ile evlenmeyi kabul etmemektedir. Sabri’nin arkasından birçok farklı entrika çevirirler. Daha sonrasında ise kızı Cemile’yi oğullarına almak istemektedirler. En sonunda cemile Andelip Hanım’ın oğlu Cemil’e aşık olur. Doktor Sabri kızını bu aileye vermek istemese de kızının arzularına uyar ve onları evlendirir. Ancak düğünden hemen sonra İstanbul’a gitmiştir.

Sabri Bey ilk olarak arakadaşı Emin Hulusi’yi görmek için adalara gitmiştir. Ancak onunda öldüğünü öğrenir.  Daha sonrasında bir otele yerleşir. İstanbul’da bulunan camileri ve müzeleri gezmeye başlar. Otelde geçirdiği hayat her zaman kavak telleri gibi savur bir şekilde geçmektedir. Bir akşam sarhoş olduğunda iki kız ile karşılaşır ve biri ile geceyi geçirir. Kasabalılar ise onun kaldığı yeri öğrenmiştir. Kasabadan birileri onun yanına gidip gelmeye başlamıştır. Kasabadan tanıdığı Hasan Efendi safra kesesindeki taşı aldırmak için gelip Doktor Sabri’yi bulmuştur. Üstelik kasabadaki herkes sürekli olarak ona mektup yollamaktadır.  Kendisinden sonra kasabaya gelen doktor da kasabadan gitmiştir. Kasabada buluna yetimhane neredeyse kapanacak hale gelmiştir. Cemile kaynanasını evden kovmuştur. Hasan’ın ameliyatından sonra Doktor da onunla birlikte trene biner. Bu sayede tekrar kasabaya geri döner. Tüm kasaba zaten doktorun geri dönmesini beklemektedir. İstanbul’da birkaç ay boyunca otelde yaşayan Sabri bey, ameliyat olayından sonra köye tekrar geri döner. Bundan sonraki yaşamını da yine köyde geçirmekte ve yardımlar sağlamaktadır. 

Kısa Bilgiler
  • Kavak Yelleri İlk kez 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde yayımlandı. Kitap olarak yayımlanması ise yazarın ölümünden sonra 1961’de gerçekleşti.

Kavak Yelleri – Kitap Açıklaması

Yazarın, farklı kapak tasarımıyla daha önce yayımlanan diğer romanları gibi bu eser de ilk baskısı veya tefrikasından yararlanılarak yayına hazırlanmıştır. Okurun dönemin dilini ve Güntekin’in üslubunu anlayabilmesi açısından, editoryal müdahale yapılmayıp sadece baskı hataları düzeltilmiş ve gerekli dipnotlar eklenmiştir. Kavak Yelleri ilk kez 1950 yılında Yeni İstanbul gazetesinde 1 Haziran-7 Eylül tarihleri arasında tefrika edilmiştir. Ancak yazarın ölümünden sonra 1961 yılında kitap halinde yayımlanmıştır.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
3,968TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular