Ana SayfaHikayelerTüneldeki Çocuk

Tüneldeki Çocuk

Tüneldeki Çocuk – Sait Faik Abasıyanık

Tür:Hikayeler
Yazar:Sait Faik Abasıyanık
Yayınlanma Tarihi:1955
Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları
Konusu

Kitabın içerisinde birbirinden farklı dokuz öykü ve sekiz adet röportaj bulunmaktadır. Kitap içerisinde yer alan röportajlar ilk olarak 2 şubat ve 21 aralık 1947 tarihleri arasında aralıklı olarak Yedigün Dergisi’nde yayınlanmıştır. İçerisinde yer alan gerek öyküler gerekse de röportajlar ile haksızlıklara dikkat çekilmiş ve birçok farklı olumsuz durum ele alınmıştır. Bu sayede ortaya çıkarılan sonuç büyük bir farklılığın oluşmasına imkan tanımıştır.

Tüneldeki Çocuk Özeti

Toplumun en uç köşesine atılmış olan ve en dip noktalarda hayata tutunmaya çakılan insanlar kitap içerisindeki öykülerde kendisine bir yer bulmaktadır. Sait Faik bu kitabında okuyucuyu bazen hüzünlendirerek bazen de güldürerek bazen ise isyan ettirerek insanların içerisinde bulundukları olumsuz durumları çok net bir şekilde anlatmayı başarmıştır. Sade ve yalın dili ile kitap herkes tarafından anlaşılabilir bir yapıdadır. İstanbul’un her köşesinde bulunan Rum, Kürt, Türk, Ermeni ve her türlü insanı diline ya da dinine bakmadan öykülerinin içerisine yerleştirmiştir. Gerçek hayatın içerisinden çıkan karakterlerin çaresizliklerine öykülerinde büyük bir yer vermiştir. Yaşanan üzüntüler ve çaresizlikler ya da zaman zaman ortaya çıkan mutluluklar kitap içerisinde en ince ayrıntılarına kadar ele alınmıştır. Aynı zamanda hikayelerinde fabrikalarda derileri birçok eşyalara dönüştüren ya da kurtlu derileri pabuç yapmaya çalışan emektar işçileri de ele almıştır. Onların yaşadığı sömürülme durumu ve aşağılanma duyguları, altın terlerinin hiçe sayılmasını öykülerinde açıklamıştır. Hikayelerinde yer verdiği diyaloglar ile burjuvanın acımasızlığını ortaya koymuştur. Kitap içerisinde geçen olaylarda son derece ucuz ücretler ile çalıştırılan işçiler ve bu işçilerin isyan etmek isteyip, ancak işsiz kalma durumları söz konusu olduğundan dolayı hiçbir şey yapamamaları da anlatılmaktadır. Birçok farklı örneğe kitabın içerisinde yer verilmiş ve yaşanan tüm olumsuzluklar olabilecek en ince ayrıntısına kadar anlatılmıştır. Özellikle belirli kalıpların içerisinde hapsedilmiş insanların bu kalıpların dışına çıkamayışları ya da kalıpları kırma çabaları Sait Faik tarafından etraflıca yazılmıştır. Saik Faik’te bu kalıbı kırmaya çalışmış ve özellikle işçi, emekçi ve yoksul kesimin yaşadıklarına dikkat çekmiştir. Bu tarz insanları Tüneldeki Çocuk kitabında da öykülerinin merkezine koymuştur.  Sağlanan bu durum sayesinde bireyler toplumsal farklılığı hissetmektedir. Çalışan ve emek harcayan insanların sömürülmesi ve başlarından geçen olumsuz durumların gözler önüne serilmesine olanak tanınmıştır. Kitap içerisinde geçen diyaloglar ve röportajlar insanlığın en acı gerçeklerini de ortaya çıkartmaktadır. Çalışan sınıfın elinde gücü barındıran sınıf tarafından nasıl ezildiği ve nasıl bu durumun daha kötüye gittiği etraflıca anlatılmaktadır. Öykülerde yer alan karakterler her zaman kendilerine gerçek hayattan bir parça bulmaktadır. Buldukları bu parça her ne kadar üzücü ve yıkıcı sonuçları içerisinde barındırsa da birbirinden farklı dersleri de insanlara aktarmaktadır.

Sait Faik Tüneldeki çocuk kitabında da tüm bu acımasız durumlara değinmiş ve yaşanan tüm farklılıkları gözler önüne sermiştir. Hayatın getirdiği zorluk ve mücadeleler hikayeler ile okuyucuya başarılı bir şekilde anlatılmıştır. Sait Faik her zaman hikayelerinde okuyuculara bir sonraki durumu yaşatmayı ve hissettirmeyi başarmıştır. İnsan bu hikayelerin içerisinde kendisine bir direniş aramaktadır. En dipte bulunan insanların yaşadıkları ve çektikleri, insanın içerisinde farklı duyguların uyanmasına ve uyarılmasına sebebiyet vermektedir. Bu kitapta yer alan öyküler ve röportajlar içerisinde çok derin duyguları barındırmakta ve detayları ile insanı kitabın içerisine çekmeyi başarmaktadır. Bu bağlamda insan hayatta bulunduğu konumu hatırlamakta ve nerelerde olabileceğinin farkına varmaktadır.

Kısa Bilgiler
  • Kitabın içinde dokuz öykü ve sekiz röportaj yer almaktaydı. Röportajlar ilk olarak iki Şubat – yirmi bir Aralık 1947 tarihleri arasında aralıklı olarak Yedi gün Dergisi’nde tefrika edilmişti.
  • Bu röportajlar arasında İnsanlığın Haline Doğru, Ayağıma Dolaşan Röportaj, Diş ve Diş Ağrısı Nedir Bilmeyen Adam, Güzeller Seçiliyor, Kraliçenin Evinde, D Grubu Sergisi ve Rakı Şişesinde Balık Olmak İsteyen Şair yer alır.
  • Kitaba adını veren Tüneldeki Çocuk ve Bin Dört Yüz Yetmiş Altı Nikel Kuruşun Hikâyesi eserdeki öykülerden bazılarıdır.

Tüneldeki Çocuk – Kitap Açıklaması

“Sait Faik yolda, sinema önünde, otobüste, köprü üstünde, vapurda, Gülhane Parkı’nda, ne bileyim bir dükkânda ya da İstanbul’un en kıyıda köşede kalmış bir yerinde rastladığı insanları kollarından tutup öykülerine sokuşturur.

Tabii, bu öyküleri düzmek için yanaştığı her insana hemencecik el atmaz, onları, kavun alıyormuş gibi iyice tartar, koklar ve öykü olabilecek bir yan bulduktan sonra onlara kucak açar. Çünkü ona göre her insanın içinde öykü bulunmaz. Yazara düşen iş, içinde öykü taşıyan insanı kıstırmaktır. Bir kez kıstırdıktan sonra da elini uzatıp onun içinden öyküyü çekip çıkarmaktan başka iş kalmaz.”

-Salâh Birsel, Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu’dan-

(Tanıtım Bülteninden)

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
3,970TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular