Emile Zola

Doğum:1840, Paris – Fransa
Ölüm:1902, Paris – Fransa
Meslek:Romancı, Oyun Yazarı ve Gazeteci

Emile Zola Kimdir?

Emile Zola, 2 Nisan 1840’ta Fransa’nın Paris şehrinde doğdu. Fakir bir ailenin çocuğuydu. Venedikli göçmen babasını erken yaşta gömen Emile, College Bourbon’da yatılı eğitim aldı. Henüz öğrenciyken edebiyatla ilgilenmeye başlayan Zola, Eugene Sue ve Dumas gibi birçok önemli yazarın bulabildiği tüm kitapları okudu. Eğitimini burada tamamladıktan sonra Paris’teki Saint-Louis Lisesi’nde eğitimine devam etmek isteyen Zola, geçiş sınavında başarısız olduğu için burada okuyamadı. İstifa edip iş hayatına atılmaya karar verdi ve iki yıl işsiz kaldı. İki yıl sonra bir yayınevinde kâtip oldu ve buradaki yüksek performansı nedeniyle zamanla terfi etti. Bir dönem yayınevinin tanıtımından sorumlu olan Zola, hayatını başka bir işte çalışmamak yerine yazmaya adamaya karar verdiği 1866 yılına kadar burada çalıştı.

İlk romanı (La Confession de Claude [Claude’s Confession]) 1865’te yayınlandı. İlk önemli başarı 1867’de yayımladığı “Therese Raquin” romanıyla oldu. “Naturalist” kelimesini kitabında ilk kez kullandı.

Fransız-Alman Savaşı sırasında Zola, 1892’de yazdığı “Çöküş” romanıyla Fransız hükümetinin ve ordusunun izlediği politikaları eleştirerek, savaş sırasında masum olan ve halkın kahramanı haline gelen bir Yahudi askeri savundu. Tarihte “Dreyfus Olayı” olarak anılan bu sürecin ardından son romanını yazan Zola, Dreyfus Olayından esinlenen romanda hikayeyi yarattı.

Bu kitap yayımlandıktan sonra odasındaki şömineden çıkan zehirli gazla zehirlenen Zola 29 Eylül 1902’de öldü. Bazıları olayın gerici örgütler tarafından kasten yapıldığını, yani Zola’nın öldürüldüğünü iddia etse de, resmi kaynaklarda “kaza” olarak geçmiştir.  Cenaze törenine elli bin kişi katılmıştır.

Emile Zola Eserleri

Emile Zola’nın Sözleri ve Alıntılarına Bakmanızı Öneririz.

Sayfamızda Emile Zola’nın sözleri ve alıntıları yer alır.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry
KitapDiyarı
KitapDiyarı
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.

BENZER KONULAR

YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin

Sosyal Medya

790BeğenenlerBeğen
4,003TakipçilerTakip Et
21TakipçilerTakip Et
22TakipçilerTakip Et
54AboneAbone Ol

Günün Kitabı

Editör Seçimleri

Popüler Konular

Son Konular